Sunday, 13 May 2018

step by step buat tauhu begedil

Assalamualaikum

pertama kali makcikk gigih nak buat tauhu begedil nih.... Selalu tengok orang duk menjual...teringin nak membeli ..tapi rasa macam nakkk juga cuba buat sendiri...makanyaaaa.....hehe

sempenan yasinan mini adik beradik, kalini tema kami potluck...alang alang ada kat kampung haruslah semangat lebih sikit nak buat benda renyah renyah ni....hehe...jom cekidauttt!!

bahan bahan:

tauhu dalam 35 biji
kentang 5-6 biji
bawang besar 3 ulas + bawang putih 2 ulang...cincang hancur 
daging hancur sepaket
perencah sup 2 sudu besar
lada hitam hancur 2 sudu besar
daun sup
cili besar merah
bawang goreng
telur 2-3 biji




mula mula kupas kulit kentang basuh bersih besih terus rebus sampai empuk...



dapur sebelah lagi.... gorengkan tauhu tadi sampai kuning kekuningan kulitnya..


macam ni dah cun... toskan minyak..

 susun elok elok dalam pinggan, lepastu snap pics buat kenangan sebelum isinya dirobek robek...hehe


 

kentang tadi dah empuk, tumbuk je pakai lesung sampai hancur.... nak lenyek males kan... lepastu letak tepi...

 dalam kuali, tumiskan bawang merah + putih yang dah kena cincang tadi....sampai naik bau,
 


masukkan rempah sup 2 sudu + lada hitam hancur 2 sudu 
 

lepas naik minyak...masukkan daging kisar..... kacau sampai masak dan masukkan garam gula secukup rasa...
 

lepastu campurkan bahan dalam kuali tadi dengan kentang hancur tadi.... sebatikan dan perasakan sampai cunn. campurkan sekali daun sup yang dah potong kecik + cili besar potong kecik + bawang goreng
 

lepastu susun semua bahan , kita kumpul geng membawang kasi meriah :)

**bedah isi dalam tahu campurkan dalam campuran kentang + daging tadi... tak perlu masukkan semua isi...masukkan ala kadar je... kalau tak, rasa tahu akan tutup rasa kentang dan daging......


lepas bedah, masukkan balik isi tahu+kentang daging tadi dalam kulit tauhu... mampat mampatkan dan susun elok elok ..... 
 

sediakan telur tadi..... pecahkan dan kacau sebati..... sambil panaskan minyak dalam kuali....
 
 minyak dah panas...... celupkan tauhu tadi dengan telur tadi..... masukkan dalam kuali...... api tak perlu kecik sangat.... goreng cukup nampak rangup tukar kaler.... dah boleh angkat toskan minyakkk....


susun cantik cantik atas pinggan....taburkan dengan daun sup+ cili merah potong + daun bawang....

haaaa... sambal kicap jangan lupa::: masak bawang merah + bawang putih + tomato sebiji + cili api 7-8 biji....masak sekadar bagi layu sahaja... lepastu masukkan dalam blender tuang kicap .... seimbangkan rasa... dah boleh hidang ...


haa... dah boleh makan ramai ramai selepas solat isyak berjemaah..... menu potluck:

bubur ayam
koktail
kek batik
spagetti carbonara
ayam goreng
tauhu bergedil
sagu gula manis

air sirap limau .... #DONE ;)

No comments:

Post a Comment

terima kasih