Tuesday, 26 September 2017

Kisah CikKiah renovate rumah - part 3 (Vynil Floor)

Assalamualaikum

ok ni part last cerita pasal floor renovate ni..
disebabkan dah trauma terok dengan tiles plus tabung ayam pun dah tak berapa berbunyi. 
kami survey alternatif lain... summary atas hasil analisis selama berminggu minggu::

tikar getah
tak suka tikar getah... rasa macam old school sangat, plus rasa macam tak bersih sebab lama lama lapik bawah tu akan basah dan boleh mengundang bau 

laminated Floor (like wood floor)
Haa.. yang ni ramai yang terpengaruh... haritu kami ternampak promo fb. katanya laminated floor murah dan bagus. siap free inspection ukur rumah bagai... laju laju makcik pm seller tersebut....

masa tarikhnya, datanglah seorang chinese mengukur beriya ruang tamu dan 1 bilik untuk proses meng'laminated' lah kononnya.... dia siap bawa sample untuk makcik pilih design bagai.

haa tengok memang cantik, feels memang smart..... TAPI.... the fact is laminated floor bukan kayu..Bukan Kayu! dia macam sejenis kadbod tebal yang dilapik mampat jadi macam kayu.... permukaan pun di design 'like' kayu.... 


Maka, secara logik nya... lama lama dia akan mengembang kalau terkena air.. Plus, tak boleh sesuka hati nak men diy sebab nak potong 'laminated' tu kena guna pemotong khas.... Harga dia lebih mahal . Nah, makcik belanja quotation:




Kasar sangat kos nya...... macam kos pasang tiles baru plak..... Makcik reject! 


Next! Vynil Floor (Our choice) 

dia sejenis sebijik saiz macam laminated floor... Cuma material dia macam tikar getah... tapi lagi tebal dan kukuh... proses memasang dan memotong sangatlah mudah, just potong pakai pisau pemotong pelbagai guna biasa tu.  dan gamkan atas permukaan simen.

Masa dah menekad nak beli, kami survey paling murah RM2.50 /sqf.. plus gam RM 45 satu tong . ukuran rumah kami refer pada ukuran kontraktor laminated floor tadi. jadi anggaran dalam 300 sqft untuk hall dan 1 bilik kecil.. 

masa nak beli, ternampak pulaak Promo clearance Floor Depot  RM1.91/sqft.... apa lagi laju laju beli. design masa tu xkira dah.. asal murah katanya.... heee. lepastu tong gam ambil 2 unit kat kedai pertama yang xjadi beli vynil floor .. sebab harga gam kat floor depot dalam RM 60++ xsilap[

jadi total kos. 641.09 + (rm45x2) = RM 731.09 untuk total kos tiles .... Beza macam langit dan bumi dengan kos laminated floor!





Ok, dah beli... apa lagi proses diy bermula...Allah! senang sangat... cuma bermandi gam lah yang leceh nak menyental....hee

mula mula, kami tuang gam di separuh bahagian yang nak mula buat. tinggalkan space kering untuk senang memijak.... Gam dia putih melepak macam gambar kat bawah ni.... masa tuang tu rasa macam tuang cat putih je.



Lepastu tunggu dalam 15-20 minit sampai gam bertukar warna jernih... ha! bila dah macam ni memang menyesal kalau terpijak.. kuat betul lekat dia.
 

Last sekali , proses menampal satu satu.. macam kat bawah kami tampal style tampal batu bata, berselang hujungnya supaya lagi kukuh tak menjungkit in case.. paling mencabar bila nak potong... make sure potong lurus supaya hujung dinding nampak kemas.....
 

Finally! taraaa.... dah siap... Sejurus lepas tampal anak anak dah boleh main lari lari ... x de kes cat menjuih terkeluar dan lain lain...

Then, shockly! guess what???? ukuran yang chinese tu buat sebelum ni over quote sangat!!.... extraa gila gila vynil tu sampai boleh tampal lantai 1 bilik stor lagi (which is lagi besar dari bilik yang sepatutnya nak pasang)..... 
Hermm... nyaris mendapat penipuan kontraktor lagi.... Alhamdulillah Allah tolong kami beri ilham yang jauhh lebih baik.
 

Done misi membetulkan lantai rumah..Misi membersih, mengemas, menghias rumah in progress...!






Sunday, 17 September 2017

kisah CikKiah renovate rumah - part 2 (kos pecahkan tiles sedia ada)

Assalamualaikum

rentetan dari kesah tiles menjungkit hari tu...
kitorang mencuba lah untuk men DIY cungkil sendiri dan buang mozek sikit demi sedikit...

tetapi... Ampunnnnn..... baru terasa... memang bukian kudrat kami.... Thats why kat sini kontraktor ubahsuai memang amat amat diperlukan.....

sebijik tiles 1x1 tu bukan ringan uols! tangan boleh terluka kalau cuai sikit je...mak cik experience dah berasa tercucuk kepingan mozek pecah.... macam kena tusuk pisau! 



ok tak tertahan jiwa.. tinggal lagi separuh mozek sikit sikit yang susah nak tanggalkan.... kami survey harga upah untuk pecahkan mozek sahaja! Guess whatt????? 
RM 1500 uols!... pecahkan mozek dan buang sahaja!.... sebab latanya.... kena sewa tong sampah khas untuk construction material.... kos angkut dari tingkat 2 ke bawah.... kos upah bla bla bla..... Mak pening.

nasib baik terfikir jiran sebelah rumah ni (Indon) katanya selalu tolong tolong renovate rumah...... kita panggil dia untuk spec dan bagi harga..... RM500 dia charge!.... hmmm... takpelah... bukan ada choice lain pon...... memang kitorang dah surrender sangat! ok deal dengan pak yasin.
 


kembali ke keadaan asal rumah ni sebelum kitorang reno tambah tile.... hurmm


 Alhamdulillah... kitorang puas hati sangat... habis semua yang duduk rumah tu datang pagi pagi bawa peralatan pecah mozek bagai..... dalam pukul 8 pagi dorang start kerja... Sebelum Zohor dah siap! Pakej dengan mop satu rumah sampai extra mop dapur dan bilik air lagi!....haha kilatttt..... lepastu siap tolong pasangkan kipas kat living hall lagi (Free)...

Haha kesah kipas ni. masa baru pindah owner tukar kipas baru (jenama jnj).. mak oii... jatuh ditimpa tangga we ols!... 3 tahun je hayat dia.... lepastu pusing sendu semput semua cukup pakej... last last kami beli kipas siling jenama Khind....kat lazada promo katanya RM98.campur kos lain jadi lah RM101... EH, lepastu tersimpan dalam stor sebab tak reti pasang plus duk kalut dengan mozek...


 Ok step 2 done... nanti kita sambung lagi part 3... Last dah tu.... siap kos kita bagi tau....


Friday, 15 September 2017

Kisah CikKiah renovate rumah - part 1 (tiles menjungkit !)

Assalamualaikum..

Entry throwback yang paling menduga iman...

kerja kerja renovate rumah makcik ni dilakukan atas dasar keterpaksaan... bukan sesaja suka suki.... sadis siket edisi camni... hehe

kejadian berlaku ngam ngam masa balik rumah selepas 1 bulan setengah berpantang bersalinkan Aaesyah.... Masa tu tengah gigih buat cleaner service dekat rumah memandangkan sebulan lebih tak menjengah... start contraction nak bersalin sampai baby masuk sebulan setengah....selama ituu lah rumah ni jadi rumah bujang katanya..... heeee

so, boleh bayang lah tahap kapal karam dia........ 

kesah dia camni.... masa tuh baru je siap kemas baju.... gigih makcik susun dalam almari bilik... tiba tiba TRAP! TRAP! TRAPPPPPP! bunyi macam gempa bumi kat ruang depan rumah.... sekali jengah keluar.... mozek mozek ni tengah menjungkit berjemaah..... bersambung sambung tanpa perasaan!......



Saspen dia.... Ya Allah! nyaris nyaris nak telepon bomba ! 

ambil masa sat berfikir langkah selanjutnya..... 

sebelum anak anak bangun tidur dan nanti memasing nak explore kejadian aneh ni....jadi kita cungkil semua mozek yang dah melonggar ni..... yang memana tajam, gigih mak ketok ketok sampai berkecai then kumpulkan buang jauh jauh...


hampir separuh rumah ompong camtu..bilik tepi tu pun da hampir botak.. terasa sakit betol mata ni  memandang.....sakit hatii apatah lagi... membara rasanya!

tengok dari jauhh je dah tau rupanya we ols kena game dengan tukang pasang mozek ni.... kerja diaaa... macam shelek simen manja manja pastu tampal mozek..... Alaaah macam tampal gambar dalam buku sekolah! 

3 tahun (2013 - 2016) jek mozek ni bertahan.... Modal dulu kemain kasar dia charge! 1 mozek RM2... bayangkan 1 rumah.. dalam 3k jugak tak termasuk lagi kos membeli mozek ni 1 unit RM2.50 kat KL sana nuuun..... perabih duit KWSP we ols untuk benda alah mozek ni dengan table top dapur tuh..... table top tuh pon dah rongak sana sini mozeknya tanggal......


 boleh kira pakai jari jek berapa ketul mozek tinggal dalam bilik anak anak ni.... hermm...

makin lama makin ber ompong lah rumah we ols..... terasa macam setinggan kat tapak pembinaan pon ado..... tu siap dengan pakej ada anak anak kecik sorang 4 tahun sorang 2 bulan masa tu.... korang rasa????

hari hari kitorang muhasabah diri sambil cek duit tabung.... memana boleh cabut sendiri kita cabut..... alas kan dengan karpet ... masuk rumah pon pakai selipar tau!... rasa tempat suci masa tu bilik tidur kitorang je untuk anak beranak ni beramah mesra eratkan hubungan kekeluargaan katanya....

next part kita share modal dan servey alternatif gantian untuk floor rumah... Yang penting NO TILES lagi.... trauma terok kot!