Monday, 11 September 2017

bubur jagung pulut sagu lemak manis

Assalamualaikum

 Harini kita nak share cara membuat bubur jagung pulut sagu lemak maniss... 
sebelum apa apa makcik nak mohon ampun.... ada part yang terlupa nak ambil gambar sebab teruja sangat memasak.... mohon uols bayangkan dalam dalam yek.

ni asbabnye ternampak jagung ni gebu ya ampunn dekat cs... mak pon beli.. lepas tu terperam jek dalam esbok tanpa terusik..... tiba tiba satu hari tu datang ilham untuk buat bubur jagung... sejurus lepas ilham tu datang..... perasaan mengidam terliur semua muncul serentak...... haa saat tu lah mak cik terus gigih kokak jagung dalam peti nunnn...


tips pilih jagung manis.... make sure isi dia montok montok gemuk pastu kaler kuning kuning camni...

 makin dipandang bertambah geram..

Lepastu kita siangg jagungnya:: kuantiti 2 tongkol .






haaa... kat sini lah part yang makcik tak leh kontrol nafsu.... lupa dah nak snap gambar.....
kita citer jelah eh....

jagung jagung tadi rebuskan sehingga dia nampak kuning masak......
masukkan pulut dalam segenggam .... 

sagu pon segenggam.... basuh dan bilas dulu airnya baru masukkan dalam periuk....


last sekali masukkan santan sepaket / sekotak..... masukkan gula dalam 3 sudu dan garam secubit untuk naikkan rasa lemak lemak....

kecikkan api dan kacau kacau sampai nampak pulut dan sagu mengembang elok.... baru tutup api.....


dan tara... final produk kita:::::

 
Bubur Jagung Pulut Sagu lemak manis....


p/s: bila di tenung gambar ni jadi teringin..... 

tips tambahan:::: 

Hari tu makcik buat terlebih..... jadi kami asingkan dalam tapewe.... lepas tu frozenkan..... minggu depannya teringin nak makan lagi..... kita defrost kan lepastu panaskan balik...... wah! rasa dia sama jek....... bolehlah buat camni sekali sekala kalau masak sesuatu yang jarang jarangggg nak buat..

 

No comments:

Post a Comment

terima kasih