Thursday, 27 February 2014

Tips kalau HP masuk air

Salam..

Alhamdulillah bulan 3 tahun lepas aku telah membeli sebiji hp baru.. ni hp dia:

amik kat google ni... 

masa tu beli RM600.. xdapat apa apa free gift langsung!.. kecewa gila sebab expect at least dapatla free memori ke...tapi disebabkan nak jugak Sony dengan kamera 3.5 mp...ni jelah yang termampu masa tu....ok beli.

8 bulan lepas tu setelah berkali kali kena hempas oleh Raudhah..akhirnya skrin retak. tapi tengok tengok masih berkeupayaan lagi untuk digunakan...redho je pandang skrin tu terbelah belah...

sampailah malam tadi setelah kali ke berapa belas ribu kena hempas akhirnya hp ni koma..diulangi koma...lepas dia koma yang lagi klimaksnya raudhah bawa pulak pegi dapur basah...hempas lagi sekali.....hp tu da ibarat jatuh ditimpa tangga..yang sedihnya dia koma time:
1) gaji belom masuk!

seksanya batin sampai tido tu kalau boleh xnak bangun...sampai termimpi mimpi hp lampu suluh..

tiba tiba en.ayah suh letak kat dalam beras... what?? beras..." letak je" kata si ayah dengan nada antonis..mungkin ni je harapannya..
 ok kami pun berganding bahu buka hp tu n sumbatkan dalam beras sampai tenggelam... 
lepastu masuk tido beramai-ramai.


esoknya bangun sembahyang subuh tercari cari hp...apesal jam loceng xbunyi...

lepas amik wuduk je terus seluk balik beras sambil berdoa semoga hp tu bernyawa kembali...

n alhamdulilah...takjub jugak sebab bila tekan je button on...tetiba hp tu vibrate...oh bestnya......itu tandanya xpayah dulu beli hp lampu suluh..

jadi kesimpulannya..kalau hp rasa macam rosak xhidup hidup..cuba masukkan dalam timbunan beras dulu...tengok macamana.....


Tuesday, 18 February 2014

OREO truffle

salam

pagi tadi akhirnya aku keluarkan jugak truffle ni dari peti ais selepas 2 hari terperap...
eh ni bukan resepi oreo truffle versi main perap-perap..ni sebab xsempat sempat nak keluarkan...

tujuan buat ni pon sebab nampak kat dalam blog resepinya semudah 1,2,3..tinggg..
ini dia hasilnya..


 dari segi presentation berkerepot sket sebab coklat xkering lagi aku da xsabar sabar nak angkat..tu kalau biarkan lama skit kat peti tu msti da smooth je n kilat berkilau..

bila potong tengok dalam dia macam ni...memang sama lah dengan resepi...tapi bila rasa..macam kureng skit..sebab bagi pendapat aku oreo ni xberapa match dengan coklat...mungkin next time kalau pakai coklat sepenuhnya atau tambah kacang sikit mungin lagi sedap.....

ok resepi: ni versi buat sikit supaya xmembazir kalau xjadi...hehe

6 keping biskut oreo dihancurkan (buangkan krim oreo)
2 sudu mentega (dicairkan)
satu cawan kecil coklat masakan 
setengah cawan kecil whipping cream

cara cara:

 1) campurkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega... rasa rasa dia da sebati, 
bentukkan jadi bentuk bulat. lepastu masukkan dalam peti sejuk

2) cairkan coklat + whipping cream guna kaedah double-boiling ( letakkan mangkuk berisi coklat tu atas periuk yang telah didihkan air )..make sure mangkuk stainless steel tau..

3) keluarkan balik oreo tadi..celupkan dengan coklat tadi n masukkan balik dalam peti ais...
biarkan dalam 2-3 jam..lepastu da boleh keluarkan balik .. 


plating kan cantik cantik dan bolehla makan sikit demi sedikit...


Monday, 17 February 2014

update..

salam,

ok nampaknya target untuk update sehari 2 post da xjadi.. xdinafikan tanggungjawab kerja kadang kadang membunuh mood untuk update...xpe..cuba lagi k... hehe

perasan x muka blog ni asik berubah ubah je...kejap kaler..kejap itam..kejap putih...ok penerangan dia simple je...bergantung kepada mood owner dia...da tau xkretif tapi nak memandai edit camtu la...

semalam n hari hari yang lepas sangat teruja..banyak news best yang x terjangka dan HOT..dont worry.akan diupdate slow slow nanti...hahaha...nampak x permainan dia...sangat perasan ada orang nak baca blog dia kennnn....

sekarang ni kena prepare pape ntah untuk event bulan depan ..dari keje bajet, invite sampailah organize..everythings...diulangi everythings...kadang kadang fed-up..tapi sebenarnya jauuh dilubuk hati ni bersyukur sangat...sebab dapat buat dan belajar
benda baru sebelum hembusan nafas terakhir....Ya Allah ikhlaskan kami dalam segala perbuatan....aminnn




Sunday, 9 February 2014

Tips beli rumah second hand..edisi duduk sendiri

Salam,

tiba tiba lepas lunch ni macam terpanggil untuk share tips beli rumah second hand...

rasanya ramai yang tengah tercari cari rumah...
teringat pulak masa tengah terkontang kanting nak beli...beriya buka blog cari tips..tapi kebanyakkannya tips dari orang orang yang memang berduit dan beli rumah untuk disewakan...jadi macam xmenjawab sangat persoalan yang bermain diminda...


tips personal dari saya...

first sekali kena rajin cari rumah..untuk ambik keputusan beli rumah ni...kitorang da visit hampir 10 biji rumah..servey di mudah setiap hari dan sms berpuluh puluh ejen...sila jadi manusia yang cerewet! tapi jangan tahap dewa cerewetnya... 

PENTING!
ambil kira faktor persekitaran, jiran, kemudahan masjid, kedai dan tengok sekali reputasi pembangunan..mana tau kan pasni nak sewa kan ke...

hmm...tentang faktor kejauhan dengan tempat kerja..
 mula mula kitorang jadikan benda tu sebagai point utama...tapi dengan bajet yang limit..tu yang asyik direkemenkan dengan kawasan yang bukan bukan....busuk lagi..crowded lagi...eeewww...keluar jek konfim mual mual lepastu en. ayah cepat cepat geleng...kesian tgk muka anak nak membesar tempat macam tu....

alhamdulillah akhirnya dapat jugak dekat Putra Perdana ni...majoriti penduduknya melayu islam...walaupon kebanyakannya ada juga Indonesia..tapi yang berkeluarga...

kedudukan dengan masjid pun dekat sahaja..dalam 5 minit je kalau naik kereta...masjid yang selalu di imarahkan..dekat dengan pasaraya...perjalanan 10 minit ke Tesco bandar bukit Puchong..kira ok la...sesuai dengan bajet poket....WALAUPUN jauhh dengan tempat kerja...

tapi masa nilah kita kena bijak bermain dengan strategi masa...






hari hari ni jelah kerja Raudhah..merenung di luar jendela...lagi lagi kalau dengar moto jual aiskrim tu lalu...'maaf nak, mami kalau da naik xdan da nak turun...tercungap cungap..'

pastikan! 

-ejen yang dipilih adalah ejen yang boleh dipercayai...means..kalau dia minta deposit rumah..pastikan jangan bagi cash..bank in n pastikan bukan personal account...make sure account company atau account lawyer...macam kes kami, kami masukkan terus kat akaun lawyer.

-dapatkan sebanyak mungkin maklumat tentang owner lama..kenapa nak jual rumah, bila rumah ni di beli, rumah ni da dibina berapa tahun, pernah disewakan ke x.. (info ni kena risik jugak dekat jiran jiran)..agent for sure akan cover line.

-periksa kerosakan rumah .. pastikan mana bahagian yang perlu dibaiki... highlightkan pada agent supaya owner baiki sebelum kita masuk... n masa ini sila gunakan kuasa lawyer ok.. supaya xditipu dengan janji janji kosong. masa kami dulu, lawyer siap hold kan sebahagian duit owner n minta kitorang update kalau ada part yang owner xsetlekan. ni termasuk tunggakan bil api, air, maintenance, indah water dan peralatan asas dalam rumah.

ok mungkin ni je kot tips yang paling penting..selamat mencuba!





refresh sikit ok

Salam..

nice x arini boleh sampai opis pukul **30...
tibe tibe masuk sunyii je opis...majoriti EL termasuk boss...

ok, update blog sket..

nak cite masa dalam kete tadi bukak IKIM...dapat satu kata-kata / ayat yang best...


ok..

semoga jadi tazkirah untuk saya dan orang lain jua....aminn






Thursday, 6 February 2014

Ni mesti petunjuk sebab aku lupa diri.

salam,

semalam memang banyak sangat dugaan.. bayangkan gerak dari rumah pukul 7 pagi n sampai ofis pukul 10! gila kalau xhangin....xtau kenapa jem dia gila xmasuk akal....dengan aircond kereta buat hal...sampai opis dah rupa buruh kasar..hilang segala bedak bagai...

lepastu memang da xkuar la sampai pkul 5.30...
semangat balik dengan harapan boleh amik raudhah awal sket lepastu nak mandi laju laju..rimas benau..

dugaan lagi sekali...dan dan sampai rumah....pandang umah kat atas (tingkat 2)..tengok gelap...pastu tengok keliling satu apartment...gelap..... masa tu pukul 7.30 !..time maghrib dengan baby kecik....seriau jugak..

jalan depan sket nampak sorang brother ni....tanya kenapa gelap kat kawasan ni? 
jawap brother tu..." blackout la apa lagi.."
saya tanya ..: " 1 blok???"
jawab lagi:  " haah satu blok...baru 15 minit tadi..tapi ni paling lama ni...xtau sampai bila baru ada api balik"

makk aaih...masak...nak naik macam seram..tapi kang raudhah ngaruk susu xde...

beranikan diri naik atas...masuk rumah cari torchlight...amik susu...terus cabut naik kete balik.....telefon en.ayah...baru nak otw dari kepong...

masa keluar tengok da 1 Putra Perdana blackout KECUALI masjid dan kawasan yang paling dekat dgn masjid...

nampak...kat situ je tuhan da tunjuk......apa lagi pegi masjid solat magrib sambil tunggu en.ayah sampai...


 
sebenarnya segan jugak nak tumpang kat masjid....sebab selalunya balik kerja tengok n lalu je..sejak duduk sini xpernah lagi jejak masjid ni..padahal kalau nak dikira jauhh lagi Tesco Bandar Bukit Puchong tu dari masjid ni..



nampak x...Raudhah pon macam culture shock masuk masjid..maluu nya pada Tuhan...



 apa lagi..habis setiap laluan masjid yang ada... Raudhah jelajah kemain...

En Ayah sampai ngam ngam azan Isyak..sempat beliau berjemaah... tapi kali ni aku xdapat join jemaah...xsempat ajar Raudhah behave dalam masjid... takut mengganggu jemaah lain...

memang betul betul terkena batang hidung...banyak sangat kejar dunia sampai xsedar akhirat da makin jauh...

malam tu sebelum tido..kami nekad n bincang....Insyaallah mulai harini...setiap Sabtu dan Ahad atau bila je ada kelapangan...kami nak dekatkan diri dengan masjid..join jemaah n ceramah....macam dulu dulu...




Wednesday, 5 February 2014

nak apa sebenarnya ni ruu..

salam,

cite dia macam ni..pagi tadi bersungguh masak kari ayam..sebab semalam nampak santan kat kedai runcit tu macam sedap jee...


 lebih kurang macam nila saiz hidangannya... kaler pon lebih kurang cuma yang dibuat ni masin sikit and kuah cairr.

jadi pagi pagi tadi semangat la membekal bagai....bekal tu xdan pon sampai opis...dalam kete lagi da abes...macam kebulur sangat gitu..

lepas tu dengan yakinnya lunch ni memang xkeluar la...kan da makan nasi...

satg pkul 1200 perut berkeroncong kaw kaw punya....pastu terbayang Mcd....apa lagi lunch tu beriyala dengan opismet cari mcd ke kfc atau swaktu dengannya yang bergoreng dan berkolesterol tinggi....tapi satuu pon xdak kat sini.....boleh x kalau cakap memang bengang gila gila...

dipendekkan cite...tiba tiba nampak secret recipe....ok terus pegi...nak ayam goreng sangat kan dengan french fries...

sampai sana...borak borak pastu order....tiba tiba aku order benda ni...


Chicken grill black pepper ni dengan nasik...

xde goreng kan pape kat situ...xde kentang pulak tu kan...aku xpaham langsung kenapa aku oder benda ni..... xsedap plak tuuu....

Tuesday, 4 February 2014

VIOS!

salam.
 




 nampak...pagi pagi da berangan bagai....

cite nya macam ni..pagi tadi masa tengah jem jem kat highway...tiba tiba sebijik kereta vios J kaler putih dengan bontot rata...relax je jalan depan JGY saya.....

dan dengan tiba tiba jugak perasaan takjub tu datang...lawa gila kot....dan ok saya nak ishtiharkan target tahun 2014 ini adalah untuk dapatkan sebijik vios...xkira la second hand ke..third hand ke....sepuluh hand ke.....SAYA NAK VIOS!

insyaallah kalau ada rezeki arah nak ke vios tu macam da dekattt je.....amin....amin...

p/s: mohon ye ramai ramai aminkan doa saya ini....aminnnn


Monday, 3 February 2014

Balik Kampung is Best Theraphy ever!

Salam,

dipersembahkan...
amoi in the house!
 
sangat 1 malaysia kan...pasni deepavali kita try sari plak adik ok...kasut tuuu mahal...masih standard ada bunyi....senang nak trace adik pegi mana.....hehehe

first time balik kampung sejak duduk apartment camni..terasa seksa diaaaa....
nak ngangkut harta benda bagai turun naik tangga....fuuhhh
kesian en. ayah....berulang alik!
tapi xpelah 4 bulan sekali kot ni..sedih kan....xleh balik selalu...
 
barang dapur insyaallah da xde hal..dengar dengar TESCO online delivery dah ada....
nanti kang da try kita share kat sini ok..
khas untuk penduduk apartment yang xde lift tingkat atas plak tuuuu...
haa nampak x permainan dia.... describe jenis rumah je tu...
belum laluan masuk yang berlingkar lingkar lagi...

insyaallah murah rezeki ada juga plan nak buat house warming...
tapi jerih payah beli rumah ni bleh tahan....
nanti kita share next entry ok..

ok balik kampung sangat best...4 hari yang ada betol betol digunakan sebaiknya.....

BBQ family : 31 hb Jan 2014.. 0900 p.m




 menu: otak otak + sosej cheese + ayam madu bakar + nasi putih + air mirinda

2) Air terjun Bekok : 02 hb Jan 2014 1000 a.m





 syok kan...kalau balik ni la keje nya...best dia...demam pon xsakit....boleh ??




Wednesday, 29 January 2014

NEW PHASE..

Salam,

alhamdlillah, akhirnya dapat jugak 'come back' dalam dunia blogging..

speechless..rindu sangat nak membebel dalam ruangan ni pakai font 'georgia' lepastu masukkan gamba besar besar n banyak banyak...

mungkin ni je kot kaedah baru iaitu bukak lagi satu blog Kasihkusyurga2 dari buang masa mentelaah blog lama  yang macam dah xboleh diselamatkan.. * harap harap ada lagik follower**

sebagai permulaannya dipersembahkan gambar terbaru cik Ainaa Raudhah Binti Md Aminuddin Thaha.....


feel je layan susu sambil peluk 'lilo'....